Gazdasági információk
Orbánék álmához uniós pénzek kellenek
2016. május 12.

Jókora optimizmus és ellentmondások sora jellemzi a kormány most közzétett négyéves gazdasági prognózisát. Az viszont egyértelműen kiderül belőle, hogy Orbánék a növekedést az uniós pénzek gyorsított lehívására alapozzák.

Minél hosszabb távra készülnek az Orbán-kormány gazdasági prognózisai, annál nagyobbat mernek álmodni, bízva az emberi memória korlátaiban. Ki emlékszik már arra, hogy 2010-ben milyen négyéves növekedési ütemet ígért a Fidesz? Pedig érdemes visszakeresni az akkori terveket: egyre gyorsuló és 4 százalék fölé emelkedő GDP-bővülésről volt szó, ami, ha teljesül, a teljes kormányzati periódus alatt mintegy 14 százalékkal lett volna nagyobb a nemzeti össztermékünk. A tényszám még a kiugró 2014-es adattal együtt is csak 6 százalék alatti, ami elmarad a térségünk átlagától.

A mostani, 2020-ig terjedő prognózis már óvatosabb, bár végig 3–3,5 százalék közötti növekedést ígér, ami akár teljesülhet is. A furcsaság az, hogy ezt 2018-tól a lakossági fogyasztás tempójának csökkenésével és a hiány drasztikus lefaragásával együtt akarják elérni, ami teljes ellentétben áll a 2017-es költségvetési számokkal. Jövőre ugyanis a bővülés fő motorja a belső fogyasztás emelkedése lesz, a monetáris lazítás jegyében pedig a hiányt a GDP 2,4 százalékára engedik el.

Kapcsolódó link: www.168ora.hu

Megosztás
Stratégiai partnereink
        

« Vissza

Országos piacterek
E-netro Deutschland  E-netro Magyarorszg
HÍRLEVÉL

E-mail cím:Hirdessen hírlevelünkben!


Állást keres?Partnereink