Gazdasági információk
A fedezetért veszik meg külföldiek a magyarok adósságát
2016. május 12.

Gyakori, hogy magyar engedményezők, pénzügyi intézmények magyar személyek adósságát külföldi, több esetben például szlovák követelésvásárló cégeknek adják el, amelyek sok esetben a követelések biztosítékául szolgáló fedezeteket, tipikusan ingatlanokat akarnak megszerezni - derül ki a jegybank piaci felügyeleti vizsgálatainak tapasztalataiból.

A fedezetért veszik meg külföldiek a magyarok adósságát
Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatás szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015-ben több mint négyszáz magyarországi pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra az eladott követelésekről. Az MNB-hez érkezett adatok alapján az áttekintett időszakban közel 4 ezer adós követelését szlovákiai székhelyű - engedéllyel nem rendelkező - követelésvásárló társaságok részére adták el. Az értékesített követelések könyv szerinti bruttó értéke meghaladja a 10 milliárd forintot.

A szlovák bejegyzésű, több esetben magyar menedzsmenttel rendelkező követelésvásárlók külföldi illetősége valószínűleg egyéb célokat szolgálhat, például az adósok reklamációs lehetőségének ellehetetlenítését vagy legalább megnehezítését - írta az MNB.

A jegybank - az üzletszerű engedély nélkül végzett követelésvásárlás visszaszorítása érdekében - az adatszolgáltatás során több ezer engedményezési ügyletet és követelésvásárlót ellenőrzött, áttekintve azt, hogy a követelésvásárlók rendelkeznek-e az e tevékenységre vonatkozó felügyeleti engedéllyel. Ezek alapján az MNB mostanáig tucatnyi piacfelügyeleti eljárást indított.

A folyamatban lévő piacfelügyeleti vizsgálatok eredményét a jegybank haladéktalanul a nyilvánosság elé tárja azok lezárultát követően, illetve várhatóan további vizsgálatokat is indít a felügyeleti engedély nélkül, jogosulatlanul, üzletszerűen követelésvásárlási tevékenységet végző személyekkel szemben.

Az MNB az eddigi adatszolgáltatások alapján 2015 őszén vezetői körlevélben is felhívta a pénzügyi intézmények figyelmét arra, hogy a velük szerződő jogosulatlan követelésvásárlók részéről akár egyetlen követeléscsomag megvásárlása, vagy több esztendőn át naptári évente egy követelés megvétele, illetve egy évben aká

Kapcsolódó link: http://profitline.hu

Megosztás
Stratégiai partnereink
        

« Vissza

Országos piacterek
E-netro Deutschland  E-netro Magyarorszg
HÍRLEVÉL

E-mail cím:Hirdessen hírlevelünkben!


Állást keres?Partnereink