Gazdasági információk
Óriási szakadék tátong a magyar bankrendszerben
2016. május 19.

Stabil és erős a magyar bankszektor, és lassan a jövedelmezősége is javul: idén és jövőre már 6-8%-os tőkearányos megtérülést vár tőle az MNB. Óriási azonban a heterogenitás: egyes bankok bevétele még a működési költségek fedezésére is alig elégséges. A jegybank ma közzétett Pénzügyi Stabilitási Jelentése szerint idén beindul a vállalati hitelezés (a kkv-hitelek állománya 5-10%-kal, a teljes vállalati 4-5%-kal bővülhet), nagy szükség van azonban a hitelportfóliók további tisztítására.

Finanszírozás » Bankok
Óriási szakadék tátong a magyar bankrendszerben
2016. május 19. 10:00
nyomtatás

Stabil és erős a magyar bankszektor, és lassan a jövedelmezősége is javul: idén és jövőre már 6-8%-os tőkearányos megtérülést vár tőle az MNB. Óriási azonban a heterogenitás: egyes bankok bevétele még a működési költségek fedezésére is alig elégséges. A jegybank ma közzétett Pénzügyi Stabilitási Jelentése szerint idén beindul a vállalati hitelezés (a kkv-hitelek állománya 5-10%-kal, a teljes vállalati 4-5%-kal bővülhet), nagy szükség van azonban a hitelportfóliók további tisztítására.

Cikkünket az MNB 10 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján elhangzó újdonságokkal folyamatosan frissítjük.

hirdetés


A Pénzügyi Stabilitási Jelentés főbb üzenetei:

Erős a sokkellenálló képessége a bankrendszernek, sérülékenysége tovább csökkent, mérlegszerkezete egészségesebb.

A bankrendszer tőkehelyzete az MNB által megvizsgált stresszpályán is szilárd, a jegybank szerint egyetlen banknak sincs szüksége tőkebevonásra. A likviditási tartalékok is bőven a szabályozói minimum felett vannak, a bankrendszer közel 5000 milliárd forintnyi likvid eszközzel rendelkezik. Bár a jegybanki eszköztár átalakítása csökkentette a likviditást, ezt a bankok állampapír-vásárlással közömbösítették. A sérülékenységet az is csökkentette, hogy a rövid külföldi források állománya a bankrendszerben január végére évtizedes mélypontra süllyedt. Az átlagos hitel/betét mutató 80% környékére esett, és még a szektorszintű szórása is mérséklődött. A jó likviditási helyzet ellenére arra azonban felhívta a figyelmet a jegybank, hogy a szigorúbb stressz forgatókönyv mellett több bank sem teljesítené a 70 százalékos likividitási (LCR) előírást (ez a tény inkább a követelmény szigorúságát mutatja, önmagában nem tekinthető anomáliának).

A piaci alapú vállalati hitelezés továbbra alacsony, de jelentős mértékben javulhat a Növekedéstámogató Programnak köszönhetően
.

Ahogy azt az MNB tavaly november elején bejelentette, ennek a programnak két fő eleme a Növekedési Hitelprogram idei kivezető szakasza (ez 300+300 milliárd forintnyi forint- illetve deviza-refinanszírozást jelent), illetve az év elején elindult Piaci Hitelprogram (amelynek az eddigi legfontosabb eleme a hitelezést ösztönző kamatswap program, a HIRS). Az MNB idén 5-10%-os kkv-hitelállomány-bővülést és 4-5%-os vállalati hitelállomány-bővülést vár egyszeri tételek és átértékelődések nélkül. A nagyvállalatok a belföldi hitelfelvételt nagy koncentráció mellett külföldi hitelekkel helyettesítik.

Egyelőre nem tekinthető túlzott mértékűnek a lakáspiac élénkülése, de az MNB szorosan figyelemmel követi az alakulását.

A lakossági hitelezés élénkül Magyarországon, az élénkülő kereslet és az otthonteremtési támogatások pedig tovább stabilizálhatják a hitelezést. Az új lakások vásárlására felvett hitelek értéke azonban egyelőre alacsony szinten áll - hívja fel a figyelmet az MNB. A lakásárak gyors növekedése a jövedelmekhez viszonyítva egyelőre nem tekinthető túlzott mértékűnek, szemben például Ausztriával.

A jegybank továbbra is szükségesnek tartja a nem teljesítő hitelek tisztításának elősegítését, hogy megfelelően támogassa a bankrendszer a gazdasági növekedést.

A nemzetközi (a korábbi magyartól kissé eltérő) módszertan alapján a nem teljesítő lakossági hitelek aránya jelenleg 22,5% Magyarországon (ebből közel 18% a 90 napon túl késedelmes hiteleké), ennek túlnyomó része lassan tisztuló, problémás jelzáloghitel. Az MNB márciusban kiadott ajánlása viszont lendületet adhat az átstrukturálási tartalékok kiaknázásnak a jelzáloghitel-portfólióban. Ennek eredményét év végéig látja majd tisztán a jegybank. Az MNB várakozása szerint magasabb jelzáloghitel-tisztítási rátával a háztartási NPL-ráta 15% alá érkezhet 2017 végéig. Ami a vállalati hiteleket illeti, itt jelentős portfóliótisztítás zajlik, de továbbra is a projekthitelek donimánlják a portfóliót, ezek körében a nem teljesítő hitelek aránya megközelíti a 45%-ot. A tisztulást segíti, hogy a fővárosi ipari és logisztikai ingatlanok bérleti piaca érdemi javuláson ment keresztül, és élénkül a kereskedelmi ingatlanok piaca.

A bankrendszer tőkearányos megtérülése már idén 6-8 százalékra emelkedhet, és jövőre is ennyi lehet, ehhez azonban "kívánatos" a költséghatékonyság javítása, a nem teljesítő portfóliók tisztítása.

Néhány nagyobb banknál a bevételek még a működési költségeket is nehezen fedezik - hívja fel a figyelmet a jegybank. A bankszektor nagyon heterogén, erőteljesen eltér az egyes bankok tőkeakkumulációs képessége és kilátásai. A bankszektor jövedelmezőségét csökkenti a kamatkörnyezet csökkenése, 100 bázispontos alapkamat-csökkenés ugyanis megközelítőleg 20-30 milliárd forintos jövedelemkiesést okoz a szektor számára. Ugyancsak negatívan hat a tőkearányos megtérülésre, hogy a tőkeszabályozás jövőre tovább szigorodik új tőkekövetelmények megjelenésével és a követelmények növekedésével. A magasabb tőketartás ellenére idén és jövőre is 6-8% környékén alakulhat a szektor tőkearányos megtérülése (idén 6%, jövőre 9% körül).

Kapcsolódó link: www.portfolio.hu

Megosztás
Stratégiai partnereink
        

« Vissza

Országos piacterek
E-netro Deutschland  E-netro Magyarorszg
HÍRLEVÉL

E-mail cím:Hirdessen hírlevelünkben!


Állást keres?Partnereink