Gazdasági információk
Egy komplett ország banki fejeseit mozdítaná el az EU
2016. június 9.

Az európai hatóságok nyomása miatt a görög bankok vezetésének körülbelül a harmadát lecserélhetik, ami a legdurvább intézkedés lehet, amit a válság óta meghoz egy felügyeleti szerv. A The Wall Street Journal cikke szerint a görög jegybankelnök, Louka Katseli kiemelt célpontja a "hadműveletnek".

A volt szocialista parlamenti képviselőt tavaly nevezték ki a görög jegybank élére, az európai felügyelet szerint ez politikai indíttatásból történt és sokat árt a befektetők Görögországba vetett bizalmának, valamint megnehezíti a hegyekben álló rossz hitelállomány feltakarítását.

A nemzetközi hitelezők nyomására a görög parlament elfogadott egy törvényjavaslatot, ami meghatározza, hogy ki kerülhet egy bank igazgatótanácsába és ki nem, ezzel lényegében az üzleti mágnásokat és volt politikusokat kiszorítottak a bankszektorból. A szabályok átfogóak és összetettek: például az igazgatóknak legalább tíz éves banki tapasztalattal kell rendelkezniük, de azoknak az igazgatóknak, akik a kockázatokra és a személyekre vonatkozóan hoznak döntéseket, nem dolgozhattak az elmúlt tíz évben a bankszektorban.

A törvény miatt egy kis csoport lesz csak jogosult arra, hogy a bankok vezetésében részt vegyen, míg a jelenlegi vezetők egy jelentős részének le kell mondania. Ebben a hónapban kapják majd meg a bankok azt a listát, amelyen szerepel, hogy melyik bankvezéreket kell eltávolítani a pénzintézetek vezetéséből. Athénban a bankárok elnevezték a törvényt viccesen "kapd el Katselit" törvénynek.

Görögország lényegében azért döntött a szigor mellett, mert többek közt a bankszektor reformjához kötötte az EU azt a 86 milliárd eurós mentőcsomagot, amit az ország tavaly írt alá.

Katseli, a jegybankelnök és más érintettek azért lobbiznak most, hogy Görögországra ne vonatkozzanak most olyan szabályok, amelyek sehol máshol Európában nincsenek érvényben.

Görögország egyébként azért jutott ilyen helyzetbe, mert 100 milliárd eurónyi nem fizető hitel van a bankok mérlegében, miközben az ország GDP-je 180 milliárd euró, ennek kialakulásában részben az is közrejátszott, hogy a bankok és a politikusok kapcsolata szokatlanul szoros.

Kapcsolódó link: www.portfolio.hu

Megosztás
Stratégiai partnereink
        

« Vissza

Országos piacterek
E-netro Deutschland  E-netro Magyarorszg
HÍRLEVÉL

E-mail cím:Hirdessen hírlevelünkben!


Állást keres?Partnereink