Gazdasági információk
Varga Mihály: Egyelőre „nem aktuális” az áfacsökkentés
2016. június 13.

Orbán minisztere is meglepődött a gyatra teljesítményünkön
Meglepőnek nevezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az első negyedéves, 0,9 százalékos GDP-arányos növekedési adatot, a kormányzat ugyanis sokkal jobb számokkal kalkulált. A tárcavezető a Magyar Hírlapnak adott interjúban arról beszélt, hogy a rossz adatot részben az uniós támogatások felhasználásának visszaesése okozta.


Kétségkívül meglepő volt az első negyedéves szám még nekünk is, bár az NGM volt a legpesszimistább az 1,7 százalékos prognózisával. A 0,9 százalékos GDP-adat mögött két alapvető, szerintem átmeneti hatás húzódik meg. Kétharmad részben az uniós források negyedéves felhasználása esett oly mértékben vissza, hogy az a bruttó hazai termék adatát is befolyásolta, nagyjából egyharmad részben pedig a járműipari kitettség okozta a lassulást” – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, más közép-európai országok is hasonló adottságokkal rendelkeznek: Szlovákia velünk azonos, Csehország még annál is nagyobb arányban függ az autóipar teljesítményétől. „Nem magyar, hanem közép-európai specialitásról van szó” – mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta, kormányüléseken már többször felvetődött a 27 százalékos áfa mértékének csökkentése, de ez „nem aktuális” egyelőre.

Mind mondta, az áfa jelenleg háromezer-ötszáz milliárd forintos bevételt tesz ki a költségvetésben, ami a közösségi bevételek legnagyobb részét jelenti. „Persze a 27 százalékos áfa csábító a fekete- és szürkegazdaság számára, sokakat sarkall arra, hogy kibújjanak alóla. Az általános forgalmiadó-mérséklés feltételei még nincsenek meg. Ezért csak célzottan tudunk ebbe az irányba elmozdulni” – fogalmazott Varga Mihály.

Kapcsolódó link: www.168ora.hu

Megosztás
Stratégiai partnereink
        

« Vissza

Országos piacterek
E-netro Deutschland  E-netro Magyarorszg
HÍRLEVÉL

E-mail cím:Hirdessen hírlevelünkben!


Állást keres?Partnereink