Közérdekű információk
Breaking: meg kell ismételni az osztrák elnökválasztást
2016. július 1.

Az osztrák alkotmánybíróság pénteki ítélete szerint a szavazatszámlálás körüli szabálytalanságok miatt egész Ausztriában meg kell ismételni az elnökválasztást. A bíróság főként 14 körzet formális szabálytalanságai miatt döntött így.

A testület ítéletéből kiderül, hogy a bírák helybenhagyták az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott. A testület, amely az elmúlt héten négy napon át 90 tanút hallgatott meg, úgy látta, bár nem látta bizonyítottnak a manipulációt (csak formális hibák történtek, pl. az, hogy hétfő reggel 9 óra helyett sok helyen már vasárnap este elkezdték megszámolni a szavazatokat)), már egy jogtalanság lehetősége is ok arra, hogy megismételjék az elnökválasztást.

A News.at osztrák hírportál által idézett osztrák Ab-elnök, Gerhart Holzinger hangsúlyozta, hogy a döntésnek nincsenek győztesei vagy vesztesei, az egyedül arra szolgál, hogy visszaállítsa a jogállamiság iránti bizalmat.

Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.


z FPÖ jogi úton támadta meg az államfőválasztás második fordulójának eredményét. Heinz-Christian Strache, a párt elnöke (képünkön) 150 oldalas panasszal élt, amelyben elsősorban levélszavazatokkal történő visszaélések gyanújának kivizsgálását kéri. Az alkotmánybíróság azonban magát a levélszavazatos rendszert nem tartotta problémásnak.

A pártelnök bejelentése szerint a 117-ből 94 körzetben történtek visszaélések. Összesen 82 helyen fordult elő, hogy a megengedettnél előbb kezdték meg a levélben leadott szavazatok megszámlálását, esetleg nem az előírt módon csoportosították a voksokat és olykor mindezt nem egy arra jogosult személy végezte – állította. Az FPÖ panaszában olyan szabálytalanságokra is utalt, hogy nem osztrák állampolgárok és 16 év alattiak is leadhatták szavazatukat.

Ha nem történtek volna ezek a szabálytalanságok és hibák, Norbert Hofer lenne az államfő – állította Strache. "Nem rossz vesztesek vagyunk, hanem felelősséget érzünk a demokrácia iránt" – fogalmazott.

A szociáldemokrata Heinz Fischer utódát elvileg július 8-án iktatták volna be. Az alkotmánybíróság által elrendelt új elnökválasztás miatt azonban így a bécsi parlament, a Nationalrat háromfős elnöksége (egyikük Hofer) veszi át az államfői teendőket. Megfigyelők kora őszre valószínűsítik az államfőválasztás harmadik fordulóját.

Kapcsolódó link: www.hvg.hu

Megosztás
Stratégiai partnereink
        

« Vissza

Országos piacterek
E-netro Deutschland  E-netro Magyarorszg
HÍRLEVÉL

E-mail cím:Hirdessen hírlevelünkben!


Állást keres?Partnereink